Viorel Isticioaia-Budura, la Simpozionul think-tank-ului China-ECEViorel Isticioaia-Budura rostește un discurs la simpozion.

Fost ambasador al României în China și Coreea de Sud, fost șef al delegației Uniunii Europene în Japonia și fost director general al Departamentului Asia Pacific din cadrul Serviciului European de Acțiuni Externe (SEAE) al Uniunii Europene, cunoscutul sinolog român Viorel Isticioaia-Budura a participat în 26 octombrie la cel de-al 7-lea Simpozion al think-tank-ului China-ECE, desfășurat online și offline la Beijing.

Evenimentul a fost organizat sub egida Academiei Chineze de Științe Sociale, Secretariatului pentru Cooperare China-ECE și Fundației pentru Studii Internaționale din China, atrăgând participarea a peste 100 de oficiali chinezi și ai țărilor central-est-europene, responabili ai think-tank-urilor cunoscute, experți și corespondenți din China și țările ECE.

În discursul său, Viorel Isticioaia-Budura a remarcat că în ultimii ani autoritățile chineze s-au arătat mai active și încrezătoare în sine în diplomație și au acordat mare atenție dezvoltării relațiilor cu marile puteri ale lumii. Acest fapt a ridicat eficient influența și prestigiul său internațional și a contribuit la perfecționarea sistemului de gestionare globală. Deși China se pronunță mereu pentru promovarea beneficiilor comune și a multilateralismului și pentru abandonarea teoriei jocului cu sumă zero, totuși, odată cu creșterea locului Chinei pe arena internațională, a fost intensificată și înțelegerea greșită despre politicile sale externe. Pentru a face față acestei situații, pe de o parte, China este nevoită să-și explice mai bine strategiile și să-și expună marile contribuții aduse la pacea și stabilitatea globală. Pe de altă parte, Uniunea Europeană și membrii săi din Europa Centrală și de Est trebuie să țină minte învățămintele istoriei, să evite efectele negative aduse de lupta geopolitică asupra parteneriatului pragmatic dintre China și UE și al celui dintre China și țările ECE. De asemenea, este necesar ca UE și țările ECE să ajungă la mai multe convergențe de păreri pentru a da o forță cinetică și mai mare dezvoltării comune a țărilor noastre, a adăugat Viorel Isticioaia-Budura.

Al 7-lea Simpozion al think-tank-ului China-ECE

Al 7-lea Simpozion al think-tank-ului China-ECE

Cei prezenți au abordat și evoluția din ultimii 9 ani a parteneriatului China-ECE, potențialul de colaborare din epoca postpandemică, oportunitățile economiilor verde și digitală pentru colaborarea China-ECE, și nu în ultimul rând, interconectarea și comunicarea China-ECE în infrastructură, transport, schimburile interumane și la nivelul autorităților locale.

(Sursa fotografiilor: Institutul de Studii Europene al Academiei Chineze de Științe Sociale)